usa bns

 Pripreme Sportista za Ameriku

Ukoliko imaš želju da konkurišeš za sportsku stipendiju u Americi, Volley Trend ti nudi pomoć sa pripremama za ovaj korak u okviru svojih usluga. Kroz iskustva naših trenera, bivših igračica kao i onih koji se u ovom trenutku takmiče na univerzitetima širom te zemlje, sigurni smo da ti možemo pružiti potrebne savete i olakšali sam proces. Ovo iskustvo može biti jako vredno i lepo, i ako si zaista zainteresovana nikad nije previše rano krenuti sa pripremama. U daljem tekstu možeš pronaći korisne informacije o celokupnim detaljima dobijanja stipendije kroz odbojku u Americi, kao i ponuđene usluge koje Volley Trend smatra korisnim i praktičnim za mlade odbojkašice i njihove porodice.

1. Uvod

• Upoznavanje sa procesom

Takmičarska odbojka u Americi se igra u okviru tri asocijacije: NCAA (univerziteti i četvorogodišnji koledži) , NAIA (manje četvorogodišnje škole, 260+ institucija) i NJCAA (dvogodišnji, „junior“ koledži, 525 institucija). Većina škola koje žele da regrutuju sportiste van Sjedinjenih Američkih Država dolaze iz NCAA, koja je sastoji od tri divizije: D1 (oko 350 škola), D2 (oko 300 škola) i D3 (444 škole). Divizija 1 tradicionalno raspolaže sa najviše sredstava i stoga najčešće igrači sa različitih strana sveta tamo dobijaju stipendije da studiraju i igraju odbojku. Osim toga, veliki broj dvogodišnjih „junior“ koledža i „community“ koledža takođe dovodi strane igrače. Velika razlika u odnosu na NCAA i NJCAA škole je viza koja se dobija: F1 i J1 (za više informacija posetite sajt Američke Ambasade: http://serbian.serbia.usembassy.gov/sr/studentske_vize.html).

Stipendije koje sportisti dobijaju mogu biti pune (full scholarships), koje obuhvataju troškove smeštaja, hrane, sportske opreme i putovanja na takmičenja, studija, knjiga, i atletskog zdravstvenog osiguranja (povrede i potrebe u okviru treninga i utakmica). U tom slučaju, igrač pokriva cenu priprema za dolazak u SAD (testovi, papirologija, viza, put), takse, dodatnog zdravstvenog i zubnog osiguranja, i džeparca. Od škole do škole varira kako se ovi troškovi pokrivaju ali se sve informacije mogu blagovremeno dobiti. Druga vrsta stipendije je delimična (partial scholarships), za koju količina i raspodela sredstava zavisi od atletskog programa i trenera. Više o ovim institucijama možete pronaći na sledećim linkovima:
http://www.ncaa.org/about
http://www.naia.org/ViewArticle.dbml?DB_OEM_ID=27900&ATCLID=205323019
http://www.njcaa.org/njcaaforms/140605_2_Prospective%20student%20brochure%2014-15.pdf

Treneri će u tebe uložiti onoliko resursa koliko njihov program dozvoljava i koliko smatraju da ti vrediš. Retko se desi da svi igrači na timu imaju punu školarinu, i imati takvu priliku je privilegija budući da je obrazovanje u Americi jako skupo. Konkurencija je velika, a posao nije gotov kada nađeš školu jer je školarina ugovor i može se raskinuti ako ne ispuniš jasna očekivanja, iako se to retko praktikuje. Neke škole potpisuju ugovor na dužinu trajanja tvoje igračke kvalifikacije (4 godine aktivnog takmičenja), a neke pak obnavljaju iz godine u godinu. Iskustvo je neprocenljivo, vredno svih prepreka i poteškoća na koje ćeš neminovno naleteti i apsolutno izvodljivo ako ga zaista želiš.

• Fizičke pripreme

Pripreme za takmičenje u Americi bi bez pogovora trebalo da sadrže ozbiljno bavljenje fizičkim zdravljem i spremnošću. U okviru Volley Trenda i uz pomoć vrhunskih kondicionih trenera Vlade Živanovića i Petra Novkovića, takvu spremu možemo organizovati na individualnom ili grupnom nivou po dogovoru. Time bismo uz kvalitetne odbojkaške pripreme sveobuhvatno pomogli spremnosti sportistkinje i učinili navikavanje na život i rad na drugoj strani sveta manje stresnim.

• Individualne pripreme

Naši treneri direktno rade sa odbojkašicama koje su trenutno studenti kao i sa igračicama koje su uspešno diplomirale i završile programe u Americi. Imamo značajan uvid u tipologiju rada američkih trenera i njihov sistem igre, i možemo pomoći u sticanju dobrih navika kada je u pitanju tehnika ovog sporta.

2. Pripreme

• Izrada individualnog profila (CV)

Pravljenje odgovarajućeg profila ne mora da bude glavobolja. Sa zadovoljstvom ćemo zajedno izgraditi tvoj CV i pomoći ti da na različite načine stupiš u kontakt sa trenerima širom Amerike.

• Snimanje i montaža video materijala

Budući da veliki broj odbojkaških trenera nema priliku da dođe i uživo gleda tvoje treninge i utakmice, kvalitetan video koji prikazuje sve tvoje mogućnosti može biti od presudnog značaja. Nudimo ti da uz pomoć našeg stručnog saradnika napravite profesionalni video i time upotpuniš paket koji će pomoći da odskačeš iz gomile profila koje treneri dobijaju svakodnevno.

• Prezentacija profila u okviru našeg portfolija

Paket koji napraviš ćeš imati priliku da izložiš u okviru našeg sajta, bilo da je napravljen uz našu pomoć ili putem usluga koje ti mi nudimo.

• Potraga i kontakt sa trenerima i skautima

Kada je potraga za pravom školom u pitanju, ne postoji magična formula. Ako si sigurna da želiš da se isprobaš u ovom iskustvu, šanse će ti se povećavati sa brojem i različitosti načina na koji dođeš do trenera, kao i nivoom tvoje strpljivosti. Postoje par opcija koje se najčešće koriste: samostalna potraga škola i direktan kontakt, plaćanje specijalizovanoj sportskoj agenciji koja nudi usluge pronalaženja opcija, i kontakt sa skautima (sportskim novinarima) koji šalju tvoj profil na različite univerzitete i za svoje usluge naplaćuju direktno te škole. Što više kvalitetnih veza uspostaviš sa trenerima više mogućnosti stvaraš za svoju budućnost. Naravno, ceo proces ne mora da traje dugo ali je preporučljivo da na vreme kreneš sa istraživanjem i kontaktiranjem da bi kada dođe vreme odluke imala što brojnije i bolje informacije.

3. Kvalifikacija

• Priprema za testove

Svaka obrazovna institucija u Americi ima određene parametre po kojima primaju studente na svoje programe. Akademski uspeh se meri na dva polja: izbor časova i prosek iz srednje škole, kao i rezultati testova za prijem. Prvi parametar (izbor časova i prosek) znači da će škole najverovatnije tražiti svedočanstva posle svake završene godine srednje škole sa listom predmeta i ocenama, kao i završno svedočanstvo (diplomu) sa sveobuhvatnim prosekom. Time proveravaju podudaranje časova pohađanih u Srbiji sa onima u Americi. Drugi parametar su testovi, pod kojim se podrazumevaju SAT, ACT (matematika i engleski, oba po oko $90) i TOEFL (engleski, $185), ili kombinacija bilo kojih od njih. Testovi igraju veliku ulogu u prihvatanju tvoje aplikacije za škole koja nema veze sa tvojim atletskim sposobnostima, pogotovo u Diviziji 1. Da bi olakšala i ubrzala sebi ovaj proces polaganja koji može da traje i par meseci, najbolje bi bilo da na vreme savladaš veštine potrebne za dobijanje dobrih rezultata na ovim napornim testovima. Za više informacija o testovima poseti sledeće linkove:
http://sat.collegeboard.org/about-tests
http://www.actstudent.org 
https://www.ets.org/toefl/ibt/about 

• Časovi engleskog i matematike

Za uspešno polaganje ispita pred tobom potrebna je dobra priprema. Ako smatraš da ti treba pomoć u savladanju oblasti Volley Trend ti može pomoći u vidu časova, pronalaska dobrih profesora kao i zajedničkih vežbi!

• Pomoć oko prijave

Prijava za studentsku vizu Americi je detaljan i dug posao. Volley Trend ti može pomoći sa organizacijom i savetima za ovaj proces, koji ćeš sebi i svojoj porodici olakšati ako se blagovremeno informišeš.
Osnovni troškovi prijavljivanja:
- Traženi testovi (SAT, ACT, TOEFL)
- Trošak pripreme dokumenata (prevod i overenje sudskog tumača svedočanstva, slike, slanje potpisanog ugovora poštom u školu, prijava za školu, itd.)
- $160 Taksa ambasade
- $200 SEVIS (učenička) taksa
- Dokaz finansijske potpore od banke (affidavit)
Za savete i pomoć oko potrebne dokumentacije javite se Volley Trend trenerima!

• Vođeni treninzi na engleskom

Kako bismo doprineli što više vrednosti našim odbojkašicama i što bolje ih spremili za školovanje i takmičenje u Americi po dogovoru ćemo uvesti treninge vođene na engleskom. Zamišljeno je okupiti se sa trenerom i devojkama koje su na pauzi između semestara ili koje su već prethodno završile studije. Sastali bismo se jednom nedeljno i postepeno prošli kroz sve segmente odbojke radi upoznavanja ne samo sa sistemom igre i terminologijom već i iskustvima devojaka koje može biti od velike pomoći.